Tijgernotentaartjes

Bosbessen-tijgernoottaartjes met citroenroom

Wat zijn tijgernoten?

Tijgernoten, ken jij ze al? Tijgernoten worden ook wel aardamandelen genoemd. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn het geen noten. Tijgernoten zijn kleine knolletjes van een, van oorsprong uit Afrika afkomstig, cypergras. De verse knolletjes zien er een beetje uit als hele kleine aardappeltjes, ze zijn echter familie van de waterkastanje. De gedroogde verschrompelde knolletjes winnen al helemaal geen schoonheidsprijs, maar dat maken ze meer dan goed in smaak, voedingswaarde en toepassingsmogelijkheden. Qua smaak hebben ze het meeste weg van een combinatie tussen gepofte kastanjes en zoete amandelen, maar eigenlijk kun je tijgernoten zien als een soort vergeten groente.

Bosbessen-tijgernoottaartjes met citroenroomGezondheid

Tijgernoten hebben een lage glycemische index, en ze een van de rijkste bronnen van resistent zetmeel. Resistent zetmeel is een soort zetmeel dat zich gedraagt als voedingsvezel, het is bestand tegen maagsappen en spijsverteringsenzymen en komt daardoor ongeschonden in onze darm terecht. In de darm vormt het een uitstekende voedingsbron voor onze darmflora. Meer informatie over voedingsvezels en resistent zetmeel kun je lezen in dit artikel.

De tijgernoot barst van de waardevolle voedingsstoffen, zo is het rijk aan vitamine E, en mineralen zoals fosfor, magnesium, kalium, calcium en ijzer. Daarnaast bevat het veel voedingsvezels en resistent zetmeel, onverzadigde vetzuren, eiwitten en spijsverteringsenzymen. De mogelijkheden met tijgernoten zijn oneindig, het enige nadeel is de beperkte houdbaarheid vanwege de vetzuren die gevoelig zijn voor oxidatie. De vetzuursamenstelling in tijgernoten is ook sterk te verkiezen boven die van noten. Noten zijn rijk aan ontstekingsbevorderende omega 6 vetzuren, terwijl tijgernoten een vetzuursamenstelling hebben die te vergelijken is met olijfolie en avocado’s.

Bosbessen-tijgernoottaartjes met citroenroomToepassingen

Tijgernoten werden tot voor kort in Nederland vrijwel uitsluitend gebruikt als aas voor karpers. In zuid Europa en Afrika worden knolletjes al vele duizenden jaren gegeten en worden ze zelfs ingezet als medicijn onder andere bij spijsverteringsklachten. Ze worden geroosterd, verwerkt in gebak en andere zoetigheden, of rauw opgesnoept. Eén van de populairste toepassingen is tijgernotenmelk, ook wel horchata; een romige drank vergelijkbaar met amandelmelk. Vaak worden er smaakmakers als kaneel, gember en kardemom aan toegevoegd. Aangezien tijgernoten geen echte noten zijn, zijn ze ook zeer geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor noten. Tijgernoten schijnen zelfs nog nooit een allergische reactie te weeg gebracht te hebben.

Tijgernoten zijn heerlijk zoet van smaak en wat ik zelf echt heel lekker vind is dat ze knapperig zijn. Ik gebruik de hele tijgernoten dan ook graag als een soort cruesli of gewoon als lekker knabbeltje. Ze passen bijna binnen elk dieet, omdat ze rauw gegeten kunnen worden en vrij zijn van gluten, lactose, noten, zaden, soja, granen.

Bosbessen-tijgernoottaartjes met citroenroomTijgernoten kopen

Tot voor kort bestelde ik tijgernoten in het buitenland, maar dat is niet meer nodig, ze zijn nu ook in Nederland te koop. Enkele weken geleden hebben Sander en Roxanne hun webwinkel Chufa Nederland geopend. Hier bieden ze gecertificeerde biologische tijgernootproducten aan.  Naast hele tijgernoten (gepeld en ongepeld), hebben ze ook tijgernotenmeeltijgernotenolie en zelfs de chufamix (zeef om zelf eenvoudig horchata, of andere plantaardige melk mee te kunnen maken). Het meel en de hele tijgernoten zijn ook in kleine verpakkingen te koop, zodat je ze eerst eens kunt proberen voordat je meteen 12,5 kilo aanschaft Animated Winking smiley Emoticon for Skype.

Tijgernoten kun je ook zelf vermalen tot meel, maar kant en klaar meel is wel heel handig. Het meel van Chufa Nederland heeft een mooie fijne mailing, en is daardoor uitstekend te gebruiken in cakes en muffins. Zowel de gemalen variant als de hele tijgernoten zijn lekker als muesli over pudding, ijs of lepelsmoothies, dan krijg je meteen een extra portie resistent zetmeel en gezonde voedingsstoffen binnen. Tijgernotenmelk gebruik ik bijvoorbeeld in de koffie of gewoon als melkvervanger bij zelfgemaakte cruesli. Hou mijn blog in de gaten; binnenkort deel ik een recept voor luchtige broodjes van tijgernoten en scones van tijgernoten.

Chufa Nederland is ook te volgen op facebook.

Bosbessen-tijgernoottaartjes met citroenroomTijdelijk 10% korting! Deze actie is afgelopen

Ter gelegenheid van de opening van de webshop van Chufa Nederland krijg je nu tijdelijk 10% korting met de volgde actiecode: oerspronkelijk10%

Bij bestellingen boven de € 40 betaal je geen verzendkosten. Bestellen vanuit België is ook mogelijk.

Tijgernotentaartjes
 
De romige citroenvulling is uitsluitend gezoet met appelpuree, mocht je heel erg van zoetigheid houden, dan adviseer ik ½ citroen te gebruiken in plaats van een hele of bijvoorbeeld alleen het sap of de rasp te gebruiken. Het recept voor de vulling is iets meer dan je nodig hebt voor de taartjes, maar het is ook zo lekker, daar heb je niet gauw te veel van 😉
Auteur:
Porties: 4 - 5 stuks
Ingrediënten
Bodem
  • 4 eetl. tijgernotenmeel
  • 2 eetl. arrowroot
  • 2 eetl. kokosmeel
  • 2 eetl. kokosolie
  • 2 theel. gelatine of agar-agar
  • 2 eetl. heet water
Citroenroom
  • 2 eieren
  • 100 ml appelpuree, ongezoet (zelf gemaakt of gekocht)
  • 2 theel. arrowroot
  • sap en rasp van 1 kleine citroen
  • water (sap van citroen aanvullen met water tot je 100 ml hebt)
  • 1 theelepel vanille extract (of bijvoorbeeld zelfgemaakt extract)
Topping:
  • bosbessen of bramen, perzik, framboos, kruisbessen, aardbeien, kersen...
Bereidingswijze
Bodem
  1. Meng alle droge ingrediënten door elkaar en roer kokosolie er door.
  2. Roer tot een klonterig deeg en voeg het hete water toe.
  3. Kneed tot een glad deeg.
  4. Verdeel het deeg in 4 à 5 stukken en duw het deeg uit in muffinvormpjes bekleed met een papieren muffinvormpje.
  5. Laat de taartbodempjes opstijven in de koelkast
Citroenroom
  1. Verwarm in een kleine pan al roerend met een garde de ingrediënten voor de citroenroom tot de room dik begint te worden. De room hoeft niet te koken.
  2. Laat de room afkoelen
Taartjes
  1. Verdeel de citroenroom over de taartbodempjes en garneer met bosbessen (of ander fruit)
Notities
Door op de (onderstreepte) ingrediënten te klikken, kun je zien welke ik gebruik.

Voor verkopen via deze code ontvang ik een kleine tegemoetkoming ter ondersteuning van mijn blog.

Kipsalade [ei-vrij]
Paddenstoelenpaté

14 Comments

  • Monique 03/09/2015 at 14:13

    Als je de tijgernoten heel gebruikt als cruesli week je ze dan eerst nog vantevoren?

    Reply
    • Marjolijn 03/09/2015 at 14:45

      Ik week de tijgernoten meestal wel 24 – 36 uur, omdat ik ze dan nog lekkerder vind, maar dat is zeker niet noodzakelijk.

      Reply
      • Monique 04/09/2015 at 13:53

        Ok..dank je wel voor je reactie?

        Reply
  • Marjon Kroon-Antonisse 04/09/2015 at 09:23

    Hé wat leuk Marjolein, ik ben toch aardig op de hoogte van alles wat er in foodiesland gebeurt, maar tijgernoten kende ik nog niet. Ik ben zelf niet zo’n snoeper en bak zelden, maar deze taartjes lijken me wel heel aantrekkelijk. Mooi om te weten dat er een alternatief voor noten is.
    Vriendelijke groet en tot ziens!
    Marjon

    Reply
    • Marjolijn 06/09/2015 at 15:27

      Hai Marjon, Deze taartjes bevatten ook helemaal geen zoetmiddelen, alleen een beetje appel. Ik vind tijgernoten van zichzelf best zoetig, maar ik denk dat ze niet echt als zoet te omschrijven zijn, meer romig. Ik zou tijgernoten niet zo gauw in hartige gerechten gebruiken, maar ik ben ook niet van zoetigheid en vind al gauw iets te zoet.

      Reply
  • Petra 04/09/2015 at 12:24

    Wat interessant! Wat is het verschil tussen de hele noten en de gepelde variant? Ik zie op de website van Chufa NL dat er een verschil zit in de koolhydraatsamenstelling (zetmeel/suiker verhouding) en een klein beetje in calorieën, ook trouwens verschillend me thet meel. Waar zit dat dan in? En kun je beide varianten noten zo eten?

    Reply
    • Marjolijn 06/09/2015 at 15:23

      Het verschil tussen de gepelde en de niet gepelde variant is dat de ongepelde meer niet-oplosbare voedingsvezels bevatten, en ook zit er in de schil meer resistent zetmeel, wat niet opgenomen wordt in de spijsvertering, maar wel genoemd wordt onder voedingswaarde. Beide varianten kun je zo eten, maar ik vind het zelf lekkerder om ze eerst te weken. Het verschil in voedingswaarde tussen het meel en de hele tijgernoten komt mij inderdaad ook een beetje vreemd over, daar ga ik even achteraan, ben ik ook wel benieuwd naar. Ik zal het laten weten als ik meer info heb.

      Reply
      • Sander Kriek 09/09/2015 at 19:23

        Hoi!

        Wat betreft het verschil in voedingswaarde tussen de ongepelde chufa’s (of tijgernoten) en chufameel: het meel wordt gemaakt door het malen van de hele tijgernoot waarna dit ook nog meermalen gezeefd wordt om een fijner resultaat te krijgen. Het meel bevat dus niet 100% gemalen ongepelde chufa maar is een gezeefde versie.

        Vriendelijke groet,

        Sander Kriek
        ChufaNederland

        Reply
  • Inie 13/09/2015 at 20:29

    Hallo Marjolein,

    Mijn zoon heeft een noten allergie. Kun je amandelmeel ook vervangen door aardamandelmeel?

    Hartelijke groet, Inie

    Reply
    • Marjolijn 14/09/2015 at 06:46

      Hallo Inie,
      Aardamandelmeel maakt gerechten wat droger dan amandelmeel, meestal heb je extra vet of vocht of zetmeel nodig om een vergelijkbaar resultaat te krijgen. Het helpt bijvoorbeeld al heel veel om een eetlepel arrowroot toe te voegen aan cakes om te voorkomen dat ze te droog worden. Je kunt ook met dit recept lekker variëren: //www.oerspronkelijk.nl/tijgerbroodjes/
      Hartelijke groet,
      Marjolijn

      Reply
  • Sinaasappel-pompoen marmelade 09/12/2015 at 18:47

    […] extra laagje in open taartjes of […]

    Reply
  • Maaltijdreep met extra proteïne 23/01/2016 at 16:48

    […] het nog aantrekkelijker is om er mee te bakken. Ben je nog niet bekend met tijgernoten? In dit artikel over tijgernoten leg ik uit wat tijgernoten zijn, wat je er mee kunt en meer over de gezondheidswaarde. Aangezien […]

    Reply
  • Marian 27/06/2016 at 16:32

    Hai, ik heb nog nooit tijgernoten gegeten/gebruikt/verwerkt. Mijn schoonzoon heeft ze omdat hij op karpers vist. Ik heb er wat van hem gekregen. Dit zijn gewoon gedroogde noten, dus ik denk met schil. Ze voelen ook heel hard aan. Als ik hier wat mee wil doen of eten, moeten ze dan geschild worden en zo ja hoe doe je dat? Of moet ik ze weken? Kun je ze uberhaupt met schil eten?
    Ik wacht je reactie af.
    Gr. Marian

    Reply
    • Marjolijn 29/06/2016 at 11:22

      Hoi Marian, bedankt voor je berichtje. De tijgernoten die gebruikt worden voor karpervissen zijn niet gekeurd op geschiktheid voor menselijke consumptie, maar inderdaad wel hetzelfde product. Over het algemeen zijn de tijgernoten die gebruikt worden voor de karpervangst ongepeld, het zelf pellen is nogal een klus, maar waar ongepelde tijgernoten bij uitstek geschikt voor zijn is om horchata (tijgernotenmelk) of chufa chai (
      recept staat in deze nieuwsbrief: goo.gl/lPF5sZ) van te maken. Door de noten te weken of te koken worden ze ook zachter en toch knapperig, waardoor ze ook lekker zijn als muesli of gewoon als snack.
      Groet, Marjolijn

      Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.