Mag ik je voorstellen aan mijn verjaardagstaart, eh, tompouce:

Een paar weken geleden was ik aan het knutselen in de keuken met verse cassavewortel. Zoals wel vaker voorkomt, had ik van tevoren geen concreet plan van wat ik zou gaan maken. Ik zat te denken aan pizzabodems, crackers, broodjes, pasteitjes gevuld met gehakt of pasta…

De eerste lading vormde zo’n mooi glad deeg dat ik er platte broodjes van gevormd heb en er verder niets meer aan heb toegevoegd. Ik wilde eerst eens kijken hoe ze uit de oven zouden komen. En dit was het resultaat:

Terwijl deze broodjes in de oven stonden, was cassavewortel nummer twee aan de beurt. Met wat snufjes van dit en eetlepels van dat, had ik uiteindelijk een deeg waarvan ik zowaar pasta heb kunnen maken. Dit recept wil ik nog verder uitwerken, maar zal ik dan natuurlijk ook met jullie delen.

Het kladje met aantekeningen van de cassave experimenten lag klaar om uit te werken voor mijn blog. Tot ik vorige week bedacht dat ik nog steeds geen verjaardagstaart had gemaakt, ook al was het ondertussen twee weken na mijn verjaardag. Ik kwam het kladje met aantekeningen tegen en opeens zag ik mogelijkheden om het cassave-deeg in een andere lekkernij te gebruiken: een tompouce. Dus het kladje en ik zijn samen weer de keuken in gedoken en zo had ik, twee weken na mijn verjaardag, alsnog taart.

Ik heb voor dit recept een custard gemaakt die vrij is van eieren, maar je zou ook prima deze sinaasappel-custard kunnen gebruiken en een theelepel gelatine toevoegen tijdens de bereiding.

Als “glazuur” heb ik gepureerde bramen gebruikt. Dit zou je eventueel een beetje in kunnen dikken met chiazaadjes (chiajam) of bijvoorbeeld een klein schepje psyllium. Of je kunt een jam maken met gelatine of arrowroot.

Het deeg voor deze tompouce is op de dag zelf het lekkerst, ik raad je aan om de custard eerst te maken en die op te laten stijven en dan later de korst te maken voor de lekkerste tompouce.

Custard
 
Auteur:
Porties: 6
Ingrediënten
 • 400 gram mango (schoongemaakt)
 • 200 ml kokosmelk
 • 100 ml water
 • 1 afgestreken eetlepel gelatine poeder (15 ml)
 • 1 à 2 theelepels vanille extract of snufje vanille poeder (naar smaak)
 • ca. 500 gram geschilde cassavewortel
 • 2 eetlepels kokosolie
 • 1 theelepel kaneel (optioneel)
 • 0,5 theelepel vanille extract
 • snufje zout
 • indien nodig: 1 à 2 eetlepels kokosmeel (als het deeg te plakkerig blijft)
Bereidingswijze
 1. Pureer de mango met een staafmixer of blender tot een gladde saus.
 2. Giet de mangosaus in een pan en voeg kokosmelk, water, gelatine en vanille toe. Roer door en laat één minuut staan.
 3. Breng het mengsel al roerend aan de kook en haal van het vuur.
 4. Laat afkoelen en daarna enkele uren opstijven in de koelkast.
 5. Snijd de cassavewortel over de lengte doormidden en verwijder het dunne touwige gedeelte in het midden. Snijd de cassave verder in stukken en kook in ca. 25 - 30 minuten gaar in een pan met ruim water. Giet de cassave goed af en laat enkele minuten zonder deksel uitdampen. Pureer in een keukenmachine of blender de nog warme cassave met kokosolie, kaneel, vanille en zout. Er ontstaat nu een dik plakkerig deeg. Laat het deeg volledig afkoelen (duurt best lang).
 6. Zodra het deeg is afgekoeld is het een stuk minder plakkerig. Mocht het toch nog iets te plakkerig zijn, voeg dan een klein beetje kokosmeel toe. Duw het deeg uit tussen twee vellen bakpapier. Rol het verder uit met een deegroller tot een dunne plak van ca. 0,5 cm dikte. Snijd met een mes voorzichtig de rechthoeken voor de tompouce in de gewenste grootte.
 7. Verwarm de oven voor op 200ºC. Leg het deeg op een bakplaat (zonder het bovenste bakpapiertje). Bak het deeg in de voorverwarmde oven voor 15 minuten. Haal het deeg uit de oven en draai het om op de bakplaat. Plaats terug in de oven en bak nog ca. 5 - 10 minuten tot het deeg de gewenste stevigheid heeft (dit deeg kan lekker knapperig gebakken worden, maar blijft helaas maar een paar uur knapperig). Laat afkoelen.
 8. Tompouce bouwen:
 9. Klop de custard luchtig en los met een mixer en gebruik een lepel of spuitzak om een laag custard over het deeg te verdelen. Bouw de tompouce op uit een laagje deeg, laagje custard en dek af met een plakje korstdeeg.
 10. Voor de glazuurlaag pureer je fruit naar keus (zie aantekening boven recept), ik heb verse bramen gebruikt.

Paleo ovenpannenkoek
10 redenen om groenten in je ontbijt te verwerken

Door Marjolijn

2 gedachte over “Tompouce [Paleo, AIP]”
 1. Beste Marjolijn,

  Zou ik ook kant en klare cassavemeel kunnen gebruiken ipv cassavewortel? En hoeveel heb hier dan van nodig?

  1. Hoi Angela, cassavemeel is natuurlijk een gedroogd product, dus dan zou je vocht moet toevoegen. Dat heb ik nog niet geprobeerd. Ik twijfel of je hetzelfde resultaat zult bereiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.