Verse kruiden

Heerlijk, deze tijd van het jaar. Er is een overvloed aan verse groente- en fruitsoorten en het smaakt allemaal zo lekker. Weet je wat ik ook erg lekker vind… verse kruiden. Het valt me op hoe weinig er gebruik gemaakt wordt van verse kruiden in de gemiddelde keuken in Nerderland. Af en toe vind je ergens een verdwaald plukje peterselie, maar dat dient vaak meer als decoratie dan als ingrediënt.

Natuurlijk koken we met z’n allen steeds vaker internationale gerechten; Thais, Italiaans, Mexicaans… Maar we blijven zuinig met kruiden en specerijen…

Iedereen heeft een kastje vol potjes met gedroogde kruiden en specerijen, waarvan de helft waarschijnlijk ook nog over de datum is (;-)), en af en toe gebruiken we eens een “snufje”. Vaak kopen we een potje kruiden van het één of ander omdat we een recept hebben waarin we dat nodig hebben, maar daarna staat dat potje zielig weg te kwijnen in de kast (tenzij dat recept natuurlijk helemaal geweldig was en je het daarna nog regelmatig maakt).

Veel leuker, en lekkerder, dan die gedroogde kruiden zijn verse kruiden en die zijn nog super gezond ook. Tegenwoordig ga ik regelmatig naar de Turkse winkel om hele grote bossen peterselie, munt, koriander en dille te kopen. Die kosten daar werkelijk een fractie van wat het bij de supermarkt kost. Die kruiden vormen dan de basis voor de meest uiteenlopende salades en gerechten. Het kan heel simpel zijn, zoals een grote bos peterselie en een bos koriander wassen en in stukjes hakken, een komkommer en avocado in stukjes snijden en alles door elkaar roeren en overgieten met veel extra vierge olijfolie. Dit is een heerlijk bijgerecht bij bijvoorbeeld gegrild lamsvlees. Daar krijg je toch meteen een zomers gevoel van.

Een andere favoriet van mij is licht gestoomde bloemkool serveren als salade met een paar handen vol gemengde verse kruiden. Denk aan dille, munt, koriander, platte peterselie en natuurlijk olijfolie. Dan nog een paar gehakte eieren erdoor en ik zie een picknick voor me 😉 .

Snelle lunch ideeën
Passie voor koken


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.