Marinade voor super mals vlees

In ons lichaam vinden er op elk moment talrijke processen plaats. Enzymen spelen hierbij een grote rol. Ze zorgen ervoor dat chemische reacties tussen verschillende stoffen plaatsvinden, zonder dat ze daarbij zelf verbruikt worden of veranderen. Elk enzym heeft zo z’n eigen rol. De ene helpt bijvoorbeeld bij het afbreken van bepaalde stoffen (zo zorgt amylase er voor dat zetmeelketens afgebroken kunnen worden in verteerbare suikers), andere enzymen helpen juist bij het maken van verbindingen (reparatie van weefsel), of het omzetten van de ene stof in een andere (bijvoorbeeld om van cholesterol testosteron te maken).

Marinade
Gemarineerde kip in kerrie-kokossaus

Enzymen zijn niet alleen in ons lichaam interessant, ook buiten ons lichaam worden ze veelvuldig ingezet. Zo wordt in de voedingsmiddelenindustrie gebruik gemaakt van enzymen in onder andere marinades die vlees malser maken.

Vlees bestaat voor een groot deel uit proteïne met lange eiwitketens, die zorgen voor stevigheid en dat je op vlees behoorlijk moet kauwen. In onze spijsvertering worden eiwitten, onder invloed van bepaalde eiwitsplitsende enzymen, afgebroken, zodat ze door ons lichaam opgenomen kunnen worden.

Het leuke is dat eiwitsplitsende enzymen ook voorkomen in sommige fruitsoorten: o.a. kiwi, papaja en ananas. Wanneer we vlees (vooral vlees met veel spierweefsel) marineren in een van deze fruitsoorten, worden de eiwitketens deels al afgebroken en daardoor lichter verteerbaar en malser (zachter).

Marinade1
Ik gebruik vlees wat ik gemarineerd heb graag in curry’s of andere snelle stoofgerechten. Het vlees braad ik meestal ook niet aan, het gaart gewoon zachtjes in de saus en is in een mum van tijd klaar. Deze keer heb ik de kip gegaard in een kerrie-kokossaus met verse avocado en basilicum.

Marinade voor super mals vlees
 
Auteur:
Personen: 2 - 3
Ingrediënten
 • 350 - 400 gram kipfilet (of vlees als biefstuk, lamsbiefstuk, etc.)
 • 1 rijpe kiwi, geschild
 • 2 tenen knoflook
 • 1 eetlepel limoensap (of citroensap)
 • snufje gemalen komijn
 • snufje zwarte peper
Bereidingswijze
 1. Snijd de kipfilet in blokjes en doe de blokjes in een diepe kom.
 2. Pureer de kiwi met de knoflook, limoensap, peper en komijn in een kleine blender of hakmolen (Ik pureer de kiwi ook wel eens gewoon in de knoflookpers, dat gaat net zo goed).
 3. Meng de kiwi-marinade door de kip en dek de schaal af. Plaats de schaal minimaal 30 minuten in de koelkast.
 4. Verwerk het vlees vervolgens naar wens. De marinade kun je gewoon mee bereiden in het gerecht, de smaak van kiwi verdwijnt helemaal.
 5. Wil je het vlees braden, haal het dan uit de marinade, dep het droog en braad het vlees naar wens (zo kort mogelijk).

link
Paleo advocaat
Chocoladecake


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.