Vruchtentaartjes

Vorige week heb ik de lezers van mijn nieuwsbrief al warm gemaakt voor deze taartjes. Het recept heb ik bedacht voor één van mijn kookworkshops, de taartjes op de foto zijn het resultaat van de geweldige inzet van de deelnemers van die workshop.

fruittaart etagere2a

De bodem laat zich naar mijn idee het best omschrijven als een kruising tussen appeltaart en cake. Nadat de bodempjes afgebakken zijn, worden ze voorzien van een likje chocola. Dit chocoladelaagje zorgt voor een heerlijke crunch. Als vulling heb ik gekozen voor geslagen vanille-kokosslagroom en daar bovenop verse peer en kiwi. Enkele vullingvarianten die ik ook zeker kan aanbevelen zijn sinaasappelcustard of frambozencrème (1 avocado gepureerd met een flinke handvol frambozen). En dan lekker met verse mango of frambozen er bovenop.

fruittaart etagere2b

Deze keer zowaar alleen een recept, geen achtergrond informatie. Alle aandacht gaat naar de taartjes 😉 .

Vruchtentaartjes
 
Auteur:
Personen: 12
Ingrediënten
Taartbodempjes
  • 4 eieren
  • 50 gram kokosolie (of boter of ghee)
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker of ahornsiroop
  • 100 ml kokosmelk of kokosroom
  • 75 gram kokosmeel
  • ¼ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zeezout
Taartvulling
  • kokosroom (uit de koelkast) (let op dat het dikke room is en er geen stabilisatoren in zitten)
  • snufje vanillepoeder of 1 theel. vanille extract of 2 cm verse gember (fijn geraspt)
  • fruit naar keuze, schoongemaakt
  • 100 gram hele pure chocolade (min 80% cacao) of zelfgemaakte chocola
Bereidingswijze
Taartbodempjes
  1. Meng in een beslagkom eieren, kokosolie, kokosbloesemsuiker en kokosmelk.
  2. Roer er vervolgens kokosmeel, bakpoeder en zout door en meng tot het een dik beslag.
  3. Zet een kwartiertje in de koelkast, zodat het een beetje op kan stijven.
  4. Verwarm de oven voor op 175°C.
  5. Verdeel het beslag/deeg over ca. 10 - 12 muffinvormpje en vorm er kleine bakjes van.
  6. Bak in ca. 15 minuten gaar en licht bruin.
Taartjes opmaken
  1. Smelt de chocola au-bain marie.
  2. Bestrijk de taartbodempjes met de gesmolten chocolade en laat opstijven.
  3. Pak de kokosmelk uit de koelkast en schep de bovenste laag (de dikke room) in een mengkom.
  4. Klop met een handmixer enkele minuten tot een stijf geslagen slagroom.
  5. Meng de vanille of de gember door de geslagen kokosroom. Indien meer zoetheid is gewenst kun je een schepje honing of kokosbloemsuiker toevoegen.
  6. Vul, vlak voor het serveren, de taartbakjes met de kokosroom en verdeel hierover het fruit.

 

Paarse curry
Rabarbersalade met sinaasappelsaus

3 Comments

  • maartje 24/05/2015 at 06:00

    dit ziet er heerlijk en prachtig uit!!
    Als kokosmelk gebruik ik altijd Go Tan (zitten geen e nrs in) zij hebben geen cream wel Santen (daar staat op Cream) is dat ook geschikt als je het iets verdund met water?

    Echt superleuk dit, ik zocht nog een recept omdat ik nu heel veel niet meer mag, bedankt!

    Reply
    • Marjolijn 24/05/2015 at 11:30

      Kokosroom is inderdaad wat anders dan creamed coconut of kokos cream, ook wel santen genoemd.Santen is hard en is eigenlijk gewoon hele kokosnoot. Kokosroom is uitgeperste kokosnoot. En dan vooral het volvette deel. Er zijn verschillende merken die dat verkopen. Via //www.puurmieke.nl kan je dus de Arroy D kopen, maar Go-Tan heeft ook literpakken die echt room zijn en ik gebruik zelf ook graag kokosroom van het merk Grace. Dat is zo dik als zure room en kun je dus makkelijk stijf slaan net als slagroom.

      Reply
  • Sinaasappel-pompoen marmelade 09/12/2015 at 18:57

    […] als extra laagje in open taartjes of vruchtentaartjes […]

    Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.