Mmmm, warme vanillepudding. Deze snelle en makkelijke pudding maak ik graag, vooral nu het weer wat kouder begint te worden. Ingrediënten hiervoor heb ik eigenlijk altijd wel op voorraad, helemaal omdat er lekker mee te variëren valt.

In dit recept gebruik ik meestal water, soms amandelmelk of kokosmelk. Des te vetter de vloeistof, des te romiger en steviger de custard. En uiteraard kun je ook spelen met de hoeveelheid arrowroot, om een dikkere of dunnere substantie te krijgen. Wanneer je deze custard bijvoorbeeld gebruikt om tompoucen mee te vullen, heb je meer arrowroot nodig. Voor een warme vanillesaus (voor over de appeltaart bijvoorbeeld), zal je iets minder binding willen.

Kokosmelk heb ik  meestal wel in huis, maar ik maak het ook graag zelf. Dit vries ik ook vaak in kleine porties in, onder andere in ijsblokjesvormpjes. Deze kokosijsblokjes ontdooien snel, waardoor je ze prima kunt gebruiken als koffiemelk, in smoothies en in deze pudding bijvoorbeeld.

Je kunt voor deze pudding eigenlijk alle soorten fruit gebruiken. Mango vind ik zelf het allerlekkerst. Maar ook rood fruit (dan krijg je natuurlijk wel een andere kleur pudding) of ingevroren vruchten zijn lekker. Ik voeg graag een flinke scheut citroensap toe, voor een fris accent.

Deze pudding kun je serveren als ontbijt of nagerecht, maar hij is ook erg lekker als vanillesaus over een vruchtenkruimeltaart of rabarbercobbler.

Warme vanillepudding
 
Auteur:
Porties: 2
Ingrediënten
  • 1 rijpe mango (of ca. 300 gram fruit naar keus: peer, abrikozen, perzik, etc.)
  • 4 eieren
  • 400 ml water of amandelmelk (ongezoet)
  • 2 eetl. arrowroot (bindmiddel)
  • 1 mespuntje vanille poeder en/of sap en rasp van 1 citroen
  • 2 eetl. collageen (optioneel)
Bereidingswijze
  1. Schil de mango (of andere fruitsoort) en snijd in kleine stukjes.
  2. Meng in klein beetje van het water of de melk met de arrowroot om de arrowroot op te lossen zonder klontjes.
  3. Pureer met de staafmixer de mango met de rest van het water/de melk, vanille / citroen tot een glad geheel.
  4. Breek de eieren boven een pannetje en voeg de gepureerde mangomassa toe.
  5. Verwarm vervolgens de custard op middelhoog vuur onder voortdurend roeren met een garde en voeg als de pudding een beetje warm begint te worden de arrowroot oplossing toe. Blijf verwarmen en roeren tot het een dikke pudding begint te worden. Het hoeft niet te koken, dan kan de pudding namelijk teruglopen.
  6. Haal de pan dan onmiddellijk van het vuur en blijf nog even doorroeren om klontjes te voorkomen.

Pompoenbroodjes
Speculaaskoekjes

Door Marjolijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.