Wat begon als mondwater, bleek een alleskunner

Gebruiken jullie wel eens salie? In de keuken, of hebben jullie ook andere toepassingen?

Salie is een aromatisch en intens kruid. Je hebt er als smaakmaker slechts weinig van nodig. Ik gebruik salie regelmatig in Italiaanse gerechten, meestal in combinatie met andere sterke smaken zoals parmaham, olijven of bijvoorbeeld citroen.

Salie staat al eeuwen bekend om z’n geneeskrachtige en ontstekingsremmende eigenschappen. Het wordt tegenwoordig ook nog gebruikt in bijvoorbeeld hoestdranken, tandpasta’s en mondwater. Ik weet nog dat ik vroeger een keer bij mijn oma logeerde en last had van keelpijn. Zij heeft toen hele sterke saliethee voor me gemaakt waar ik mee moest gorgelen. Hoeveel mensen weten dat tegenwoordig nog?

Een paar weken geleden was ik op zoek naar een natuurlijk middel om te gebruiken als mondwater, toen me opeens saliethee te binnen schoot. Ik heb sterke thee gezet en een schepje Keltisch zeezout toegevoegd. Keltisch zeezout werkt zuiverend en mineraliseert de tanden. Voor de smaak heb ik een paar druppels tea tree olie toegevoegd, wat ook nog eens antiseptische, antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen heeft.

Saliewater
 
Niet om door te slikken vanwege de essentiële olie
Auteur:
Ingrediënten
 • 300 ml water
 • 1 flinke theelepel gedroogde salie
 • 1 flinke theelepel Keltisch zeezout
 • 3 - 5 druppels essentiële olie bijvoorbeeld munt-olie of tea tree-olie (let er op dat de olie geschikt is om de mond mee te spoelen) (optioneel)
Bereidingswijze
 1. Breng het water aan de kook en laat de salieblaadjes ca. 10 minuten trekken.
 2. Verwijder de salie door het water te zeven (of gebruik een theezeefje).
 3. Laat de thee afkoelen.
 4. Voeg het zout en eventueel enkele druppels essentiële olie toe.
 5. Giet de thee in een afsluitbaar flesje.
 6. Het mondwater is nu klaar voor gebruik.
Notities
Ca. 1 week houdbaar buiten de koeling en enkele weken in de koeling

Ik gebruik het mondwater meerdere keren per dag en merk zelfs dat mijn tanden witter zijn geworden. Het leuke is dat ik dat flesje steeds vaker pak voor allerlei verschillende doeleinden:

 • Scheutje in een voetenbadje om voeten te verfrissen en verkoelen
 • gezicht en hals reinigen en verfrissen
 • wondjes schoonmaken (van het bramen plukken ;-))
 • tandborstel reinigen
 • insectenbeten en jeuk verminderen door huid te deppen met een watje met saliewater
 • verfrissingsdoekjes*

*Afgelopen zaterdag stond ik op het punt om te gaan picknicken. Met een koeltas vol heerlijkheden stond ik al bij de deur, toen me opeens te binnenschoot dat de mango wel eens voor plakkerige handen kon zorgen. Snel greep ik een paar kleine schone doekjes en deed deze in een afsluitbaar bakje. Ik goot er een scheut saliewater over en hup, mee in de koeltas. En ik kan je zeggen dat de doekjes erg goed van pas zijn gekomen. Nu heb ik alvast een bakje met wat doekjes in de vriezer staan, dan zijn ze lekker koel. Gauw een volgende picknick plannen.

 • Nog enkele toepassingen van saliewater:
 • verwijdert lichaamsgeurtjes
 • desinfecteert en ontsmet de huid
 • helpt tegen acne, eczeem en voetschimmel en andere ontstekingen aan de huid
 • verfrist van lichaam (oksels, voeten, etc.) (als je even geen tijd hebt om te douchen)
 • verlicht keelpijn en versnelt genezing
 • verfrist de adem
 • helpt tegen tandvleesontsteking
 • zuiverend mondwater na tandheelkundige ingrepen

En er zijn vast nog veel meer gebruiksmogelijkheden, maar ik ben helemaal blij met deze “alleskunner”.

Kokos-limoenkoekjes
Gearomatiseerde kokosmelk


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.