Wat vind jij lekker?

Jij bepaalt wat je lekker vindt!

Wist jij dat je kunt beïnvloeden wat je lekker vindt? We eten namelijk niet alleen bepaalde producten omdat we ze lekker vinden, maar we vinden ze lekker omdat we ze eten.

Hoe werkt dat dan?

Onze smaakpapillen bevatten receptoren, dit zijn cellen of delen van cellen die gevoelig zijn voor bepaalde prikkels of signalen. Smaakreceptoren zorgen dat wij zoet, zout, zuur, bitter en umami (hartig) kunnen onderscheiden door een bericht naar de hersenen te sturen.

Smaakvoorkeur

Smaakpapillen zijn van oorsprong van belang voor onze overleving. Zoete smaken associëren onze hersenen met directe energie (helaas ook bij het eten van zoetstoffen!), bittere smaken worden eerder geassocieerd met gif en zoute en intense smaken bijvoorbeeld met mineralen die nodig zijn voor allerlei processen in ons lichaam. Smaakvoorkeuren kunnen daardoor ook over de dag heen verschillen, afhankelijk van de voedingsbehoeften van ons lichaam (hierover een andere keer meer).

Binnen twee weken…

En nu het leuke; wij kunnen onszelf heel gemakkelijk andere smaakvoorkeuren aanleren. Smaakpapillen worden namelijk continue vernieuwd (geregenereerd), net als bijna alle cellen in ons lichaam. De levensduur van smaakpapillen is ca. twee weken, en ondertussen groeien er al weer nieuwe. Binnen twee weken kan je daardoor nieuwe smaken lekker leren vinden. Dus koffie zonder suiker, minder zout in je eten of bijvoorbeeld spinazie lekker vinden; het is een kwestie van een aantal keer eten en je zult er aan wennen. Na verloop van tijd zul je zelfs merken dat je bijvoorbeeld koffie met suiker niet eens meer lekker vindt.

Smaakbeleving

Om iets te proeven gebruik je naast je smaak- ook je reukvermogen. Als je niet in staat bent iets te ruiken, beleef je de smaak veel minder intens. Denk maar aan je smaakvermogen tijdens een verkoudheid. Bij smaakbeleving spelen ook andere factoren een rol, zoals: structuur, temperatuur, uiterlijk (kleur, presentatie), eerdere ervaringen, prikkelde stoffen (bijv. peper), evenals omgevingsfactoren. Hoe geweldig kan een maaltijd smaken tijdens vakanties?!

Associaties

Positieve associaties leiden er eerder toe dat je iets lekker vindt. Dus naast gewenning speelt ook de psyche een grote rol. Bewust kiezen voor goede voeding omdat je weet wat het voor je gezondheid kan doen, kan zo’n positieve associatie zijn. Dus, daag jezelf eens uit en proef wat nieuws!

Ik ben benieuwd wat jullie gaan proberen 😉

Variatie blijkt nog best lastig
Beweeg, leer, eet, verteer - dat werkt voor mij

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.