Winterse salade

Salade, daar denk je in de winter misschien minder gauw aan, maar met rijke wintergroenten zet je ook in deze tijd van het jaar met plezier een salade op tafel. Dit is één van mijn favorieten in de lunchtrommel. Menig boterham-etende collega’s zou graag z’n lunch met je ruilen ;-).

salade2Pompoen heb ik in deze tijd van het jaar bijna altijd wel op voorraad. En als de oven aan gaat voor het één of ander, leg ik er ook vaak een pompoen bij in de oven (zie ook deze blogpost: geroosterde pompoen). De pompoen kan dan mooi zacht roosteren, waardoor hij een lichte karamel-smaak ontwikkelt. Twee vliegen in één klap: energiebesparing én een gare pompoen. De pompoen is vervolgens klaar om te gebruiken in allerlei overheerlijke gerechten, zoals pompoenrisotto, pompoenbroodjespompoencake, -pudding, -puree, zuurkoolstamppot of in gerechten in plaats van zoete aardappel, bijvoorbeeld in oer-humus.

salade3

Ik was van de week aan het experimenteren met een broodrecept (je ziet ze al liggen) en … je raadt het al, de oven stond aan. Dus samen met de luchtige saffraanbroodjes had ik een heerlijke geroosterde pompoen. Deze salade is dan in zo gemaakt en met een warm broodje erbij had ik weer allemaal blije gezichten aan tafel.

salade

Ben je geen fan van garnalen dan kun je ze prima vervangen door kip of zelfs ei als je voor een vegetarische variant wil gaan.

Winterse salade
 
Voorbereiding
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
 • 400 gram gare pompoen (geroosterd of gekookt)
 • 1 venkelknol
 • 1 avocado
 • 1 mango
 • 250 gram garnalen (gaar)
 • 4 eetlepels olijfolie of avocado-olie
 • 1 eetlepel citroensap
Bereidingswijze
 1. Snijd de gare pompoen in kleine blokjes.
 2. Verwijder het stronkje van de venkel en schaaf de venkel in dunner reepjes.
 3. Schil de avocado en de mango en snijd in blokjes (zelfde grootte als de pompoen).
 4. Meng alle groenten door elkaar en voeg garnalen, olijfolie en citroensap toe en roer voorzichtig door.

salade1

Saffraanbroodjes
Guacamole op 3 manieren


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.