Heb jij de citroenen al in de pekel staan?

In Afrika, en vooral in Marokko, worden allerlei varianten van ingemaakte citroenen verkocht. Op markten zijn ze zowel los als in grote potten verkrijgbaar. Ook in Nederland zijn ze ondertussen op veel plaatsen te koop, maar ik ben nog niet veel biologische varianten tegen gekomen, of ze waren behoorlijk aan de prijs. Aangezien je ingemaakte citroen met schil en al opeet, kies ik graag voor biologische citroenen. Zelf citroenen inmaken is gelukkig heel eenvoudig en nog zeer kostenefficiënt ook. In mijn blogpost van vorige week over ingemaakte citroenen kun je precies lezen wat de voordelen zijn en hoe je ze zelf kunt maken. Deze keer deel ik een recept met ingemaakte citroen; gekruide zoete aardappelrijst met kip.

Zoete aardappelrijstSmaakexplosie

Deze ingemaakte smaakbommetjes kunnen simpele tajine-gerechten en stoofschotels omtoveren tot complexe en rijke gerechten. Hun intense smaak houdt een prachtige balans tussen zuur, bitter, kruidig en zelfs zoet. Daarmee intensiveren ze de andere smaken in je gerechten. Een halve citroen is vaak al voldoende voor een hele stoofschotel. Maar ga er lekker mee spelen en kijk wat jij zelf lekker vindt.

Ingemaakte citroen1Op voorraad

Zodra de ingelegd citroenen, na enkele weken fermenteren, klaar zijn voor gebruik, zet je de pot in de koelkast en zijn de citroenen nog maanden lang houdbaar (tot wel 2 jaar). Ideaal dus om altijd op voorraad te hebben om je gerechten extra kracht te geven. En als bijkomend voordeel steun je je immuunsysteem meteen ook nog met deze overheelijke probiotica-rijke citroenen 🙂 .

Zoete aardappelrijst1

Waarbij eet je ingelegde citroen:

  • Hoewel ze rauw rijk zijn aan probiotica, zijn ze ook erg lekker als je ze in een koekenpan karameliseert om ze vervolgens te serveren bij gegrilde kip of vette vissoorten
  • Ze zijn natuurlijkk bij uitstek geschikt om mee te stoven in Marokkaanse tajines met bijvoorbeeld kip, olijven en rijke specerijen
  • Voeg een schijfje toe aan je vis of kip ‘en papilotte
  • Gebruik ingemaakte citroenen om romige dipsauzen of bijvoorbeeld aioli te verrijken
  • Voeg ze toe aan pesto, marinade of dressing voor een extra frisse tint
  • Italiaanse gerechten komen ook nog beter tot hun recht als je een heel klein beetje ingemaakte citroen toevoegt, denk bijvoorbeeld aan ‘risotto’ (bijvoorbeeld van bloemkool) met olijfolie, geroosterde knoflook en kip.
  • Voeg ze eens toe aan kleine gehaktballetjes die je kruidt met komijn, koriander, knoflook en oregano
  • Ook vegetarische stoofschotels, met pompoen bijvoorbeeld, worden extra lekker met ingemaakte citroen.

Let op, ingemaakte citroen is zeer sterk van smaak, je kunt beter later meer toevoegen dan dat je te veel gebruikt.

Zoete aardappelrijst2

In dit gerecht met zoete aardappelrijst kun je de citroenen er los en rauw bij serveren, maar als je wilt, kun je ze ook karameliseren samen met de ui. Het pekelvocht is zout, ik vind het lekker om te gebruiken, helemaal om de kip in te pocheren. De citroen zorgt er in het pocheervocht meteen voor dat de kip lekker mals blijft. Ik voeg dan verder geen zout meer toe aan het gerecht. Je kunt de citroenen ook eventueel afspoelen voor gebruik, als je ze te zout vindt.

Kip met ingemaakte citroen en zoete aardappelrijst
 
Auteur:
Porties: 2
Ingrediënten
  • 2 kipfilets
  • ¼ ingemaakte citroen + 2 eetl. inmaakvocht
  • 3 à 4 middelgrote zoete aardappels
  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetl. roomboter, palmolie of kokosolie
  • 1½ theel. komijn
  • 1½ theel. ras el hanout
  • enkele takjes verse koriander en verse muntblaadjes, grof gehakt
  • 3 eetlepels granaatappelpitjes of echte verse dadels in kleine stukjes (optioneel)
Bereidingswijze
  1. Leg de kipfilets in een pan en vul de pan met water tot de kip net onder staat.
  2. Voeg de 2 eetl. van het inmaakvocht van de citroenen toe.
  3. Breng het water met de kip aan de kook en zet het vuur zacht, laat 5 minuten doorkoken.
  4. Zet het vuur uit en laat de kip 10 minuten verder garen en haal dan de kip uit het kookvocht.
  5. Schil ondertussen de zoete aardappels en snijd ze in grove stukken.
  6. Pel en snipper de uien. Pel de knoflook. Hak de citroen fijn.
  7. Hak in de keukenmachine (of hakmolentje) de zoete aardappel samen met de knoflook tot 'rijst'-korrels.
  8. Verwarm een hapjespan met het vet en de ui. Laat de ui ca. 10 minuten zachtjes garen.
  9. Zet het vuur hoog en voeg komijn, ras el hanout en zoet aardappelrijst toe.
  10. Roerbak enkele minuten tot de zoete aardappel gaar begint te worden.
  11. Voeg de granaatappelpitjes, citroen en verse kruiden toe.
  12. Snijd de kip in plakjes en serveer op de gekruide 'rijst'
  13. Serveer met frisse salades.

 

Kokosbrood
Gezonde smaakmaker: Ingemaakte citroenen

Door Marjolijn

2 gedachte over “Zoete aardappelrijst met kip en ingemaakte citroen”
  1. Wat een prachtig gerecht, bedankt voor je uitgebreide beschrijvingen, ik doe daar graag mijn voordeel mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.