Kan jij ook zo genieten van gezellige etentjes met vrienden? Lekker uitgebreid bijpraten onder het genot van een hapje en een drankje. Ik ben dol op koken en vooral op lekker eten, maar een etentje voorbereiden kan ook best wel veel tijd kosten en wellicht stress opleveren. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, eten hoort vooral leuk en lekker te zijn. En die lunchdates of vriendenavonden wil je natuurlijk graag zo laagdrempelig mogelijk houden, zodat je ze toch echt in je drukke programma op kunt nemen. Wat doe je dan…?

salade1

In Amerika gebeurt het veel, ze noemen het daar een Dutch Party, en gek genoeg noemen wij hetzelfde fenomeen een American Party; een feestje waar iedereen iets te eten of drinken meeneemt zodat de gastheer/-vrouw niet al het werk en de voorbereiding alleen hoeft te doen. Het leukste ervan vind ik dat je daardoor vaak een geweldige diversiteit aan gerechten krijgt, met voor elk wat wils. Iedereen kan op deze manier iets bereiden dat binnen z’n eigen budget en smaak valt. Helemaal ideaal natuurlijk als je een voedingspatroon hebt dat voor sommige mensen nog best een omschakeling is.

salade3

Wat neem je dan bijvoorbeeld mee naar zo’n etentje? Ik nam vorige week deze zoete aardappelsalade mee. De dressing had ik thuis al gemaakt en de zoete aardappel heb ik ter plekke kunnen roosteren, zodat ik de salade lauw-warm kon serveren. Heb je geen mogelijkheid om de zoete aardappel op het laatste moment nog te roosteren? Geen probleem! Dan bereid je het gewoon van te voren, deze salade is koud namelijk ook erg lekker. Ideaal dus ook om mee te nemen naar je werk of als je een dagje op pad gaat.

Salade
 
Auteur:
Porties: 2
Ingrediënten
Salade
  • 2 middelgrote zoete aardappels
  • 1 eetl. palmolie of kokosolie
  • 1 theelepel komijn
  • 1 sinaasappel
  • 1 flinke avocado (of 2 kleintjes)
Dressing
  • 2 eetl. tahin (sesampasta) of zonnebloempitpasta
  • 4 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. teriyakisaus*
  • 1 eetl. appelazijn of citroen-/limoensap
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 teentje knoflook
  • ½ eetl. fijnegehakte koriander (optioneel)
Serveer met:
  • Sla naar keuze, bijvoorbeeld veldsla
Bereidingswijze
  1. Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar en laat de smaken lekker intrekken terwijl je de salade bereidt.
  2. Verwarm de oven voor op 175°C
  3. Schil de zoete aardappels en snijd ze in kleine dobbelsteentjes.
  4. Verdeel de zoete aardappelblokjes over een bakplaat en schep er de kokos/palmolie en komijn erbij.
  5. Schuif de bakplaat in de oven en laat de kokos/palmolie smelten. Haal na ca. 5 minuten de bakplaat uit de oven en hussel alles goed door elkaar zodat de aardappelblokjes allemaal voorzien zijn van een kruidig vetlaagje.
  6. Schuif de bakplaat terug in de oven en rooster de zoete aardappel in ca. 20 minuten gaar.
  7. Was ondertussen de sinaasappel en rasp het oranje deel van de sinaasappel met een fijne rasp.
  8. Verwijder de witte schil van de sinaasappel en haal de partjes van de sinaasappel los.
  9. Snijd de sinaasappelpartjes in drieën.
  10. Pel de avocado en snijd het vruchtvlees in stukjes.
  11. Meng in een grote kom de sinaasappel, sinaasappelschil, avocado en de nog warme geroosterde zoete aardappel.
  12. Serveer de lauw warme salade op een bedje van sla en schep de dressing over de salade.
Notities
Als vervanger van de Teriyakisaus van Coconut Secrets kun je ook zelf een snelle saus maken van:
- 2 eetl. honing of melasse
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 eetl. appelazijn
- 1 eetl. water
- 1 theel. gember (vers geraspt) of ⅓ theel. gemberpoeder
- Keltisch zeetzout en zwarte peper naar smaak

 

Maaltijdreep met extra proteïne
sinaasappel-pompoenmousse

Door Marjolijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.