Zuivelvrije smeltbare kaas

Een receptidee waar ik al een tijd mee rondliep, was om een zuivelvrije kaas te maken. Ik heb verschillende recepten geprobeerd, de meeste vond ik te gelei-achtig. En hoewel ik graag gelatine gebruik, is kaas op basis van gelatine niet ideaal voor op warme gerechten, omdat de gelatine door verwarming te vloeibaar wordt. Ik ben verder gaan experimenteren en na verschillende pogingen kwam ik tot onderstaand recept; een kaas op basis van groente, met een beetje gelatine, maar voor de stevigheid en de structuur van gesmolten kaas heb ik tapioca gebruikt.

cheese
Misschien vraag je je af waarom ik niet gewoon kaas gebruik, dat zou toch veel makkelijker zijn. Makkelijk wel, maar mijn lichaam denkt daar toch anders over en eerlijk gezegd, kies ik ook liever voor zuivelvrij.

De samenstelling van melk (niet alleen koemelk, maar ook bijvoorbeeld geitenmelk en schapenmelk) wijkt qua samenstelling behoorlijk af van onze lichaamseigen structuur.

Melk bevat onder andere lactose. Om lactose af te breken in onze spijsvertering hebben we het enzym lactase nodig. Lactase maken we vooral de eerste jaren van ons leven aan, aangezien moedermelk ook lactose bevat. Naar mate we ouder worden, maken we steeds minder van dit enzym aan. Hoewel we in onze samenleving langzaamaan lactose toleranter worden, vormt lactose door de afnemende verteerbaarheid een steeds grotere belasting voor onze spijsvertering.

cheese3

Lactose wordt vaak genoemd als de voornaamste reden om melk niet goed te kunnen verdragen, maar een stof die een nog grotere impact op onze gezondheid heeft is caseïne. Caseïne is een substantie met (s)lijmvormende eigenschappen. Denk maar aan de enorme kracht van caseïnelijm. Consumptie van melkproducten kan slijmvorming in de luchtwegen veroorzaken en daarnaast de opname van voedingsstoffen in de darmen verstoren. De structuur van caseïne in zowel koe-, schapen-, als geitenmelk wijkt zo zeer af van de caseïne die in moedermelk zit, dat het een reactie van het immuunsysteem kan uitlokken en daarnaast maakt caseïne de darm direct doorlaatbaar voor ongewenste stoffen (geitenmelk is in dat opzicht de schadelijkste!).

In ons lichaam wordt er nauwlettend op toegezien dat in het bloed een juiste balans blijft bestaan tussen verschillende voedingstoffen, zodat processen optimaal kunnen blijven verlopen. Zo streeft ons lichaam onder andere naar een balans tussen fosfor en calcium van 1 : 1. Wanneer deze balans verstoord wordt, bijvoorbeeld door een hogere hoeveelheid fosfor, wordt calcium onttrokken aan onze botten om de balans te herstellen. Helaas is het zo dat zuivelproducten meer fosfor dan calcium bevatten. Melkproducten dragen daardoor eerder bij aan botontkalking dan aan stevige botten.

cheese1

Zuivelproducten hebben een verzurend effect op ons lichaam. In een maatschappij waar we al veel geconfronteerd worden met verzurende voeding (en andere factoren zoals stress en vervuiling), denk aan granen, suikers, koffie, gezoete fruitdranken, ingeblikt voedsel, vlees, etc. vormt het gebruik van zuivel nog een extra belasting. Verzuring kan grote impact hebben op onze gezondheid.

Melkproducten zijn ook veelal gepasteuriseerd. Door pasteurisatie worden de van nature in de melk aanwezige enzymen inactief gemaakt. Deze enzymen zijn juist van groot belang voor de vertering van melk. Pasteurisatie maakt melkproducten daardoor belastender voor onze spijsvertering.

De vetzuursamenstelling van melkproducten is het meest optimaal bij dieren die veel bewogen hebben en gras hebben kunnen eten. Naar mate dieren minder beweging krijgen en voeding die afwijkt van hun oorsprongsvoeding, neemt omega 6 steeds verder de overhand. Omega 6 is zeker geen schadelijke stof, maar ook hier gaat het om de verhouding en wel met omega 3. Onze westerse eetpatronen geven echter aanleiding tot een verstoorde verhouding door enorme hoeveelheden omega 6 en relatief te weinig omega 3. Het is eenvoudiger om minder omega 6 te consumeren dan meer omega 3.

Genoeg over zuivel, laten we gaan koken…

Zuivelvrije smeltbare kaas
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Zuivelvrije smeltbare kaas
Auteur:
Personen: ca. 4 porties
Ingrediënten
 • 100 ml water
 • 2 theelepels gelatine poeder (of agar agar)
 • 175 gram gestoomde of gekookte groenten (bijvoorbeeld courgette en pastinaak, dat heb ik deze keer gebruik)
 • 4 eetlepels milde olijfolie (of deels walnootolie)
 • 1 theelepel zeezout
 • 3 eetlepels tapiocameel
 • 1 eetlepel edelgist
 • 1 theelepel appelazijn
Bereidingswijze
 1. Roer de gelatine door het water en laat enkele minuten staan.
 2. Pureer de gare groenten met het water (met gelatine) tot een gladde puree.
 3. Verwarm in een pannetje de groentenpuree met olijfolie, zout en tapioca en blijf voortdurend roeren. Breng langzaam aan de kook en laat al roerend 2 minuten garen tot het begint te glanzen.
 4. Zet het vuur uit en roer edelgist en appelazijn er door.
 5. Schep het mengsel in schaaltje bekleed met bakpapier.
 6. Laat enkele uren opstijven in de koelkast.
 7. De kaas is zowel warm als koud te serveren.

cheese2

Kastanjeroom
Chocolade met nougatsnippers


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.