Zure room, lekker hoor, in dipsausjes, op warme appeltaart of in bijvoorbeeld pompoensoep. Zure room die je in de winkel koopt is op basis van (koe)melk, maar dat kan ook anders. Klinkt onmogelijk? Valt wel mee. Onderstaand recept voor zure room is zo klaar, alleen wel even ‘s morgens de zonnebloempitten in de week zetten, zodat je ze ‘s avonds kunt gebruiken. Hoe en waarom, dat lees je hieronder.

Zure room

Wanneer we noten en zaden weken, reduceren we de anti-nutriënten die in deze voedingsmiddelen van nature aanwezig zijn. Rauwe noten en zaden zijn, als het goed is, nog levend voedsel. Wanneer je zaden en noten weekt, gaan ze ontkiemen. Deze kiemen bevatten een enorme hoeveelheid waardevolle voedingsstoffen voor het nieuwe plantje, of voor ons, als wij ze opeten.

Noten en zaden bevatten fytinezuur (een antinutriënt). Fytinezuur bindt aan mineralen zoals zink, ijzer, magnesium, calcium, chroom en mangaan in het spijsverteringskanaal, waardoor deze mineralen niet meer opgenomen kunnen worden door ons lichaam. Frequente consumptie van fytinezuurrijke voedingsmiddelen kan op de lange termijn leiden tot tekorten aan mineralen.

Noten en zaden bevatten naast antinutriënten ook enzymremmers. Enzymremmers voorkomen dat zaden te vroeg ontkiemen, zodat pas een plantje gevormd gaat worden als de omstandigheden optimaal zijn. Hoewel deze enzymremmers dus voor de plant essentieel zijn, werken deze stoffen in onze darmen verstorend. Om voeding te verteren hebben we actieve enzymen nodig. Enzymremmers staan daarmee optimale vertering van voeding in de weg. Het is natuurlijk zonde van alle gezonde voedingsmiddelen die je eet als ze niet optimaal opgenomen/verteerd kunnen worden.

Door noten en zaden te weken, worden ze makkelijker verteerbaar omdat het fytinezuur grotendeels wordt opgenomen door het weekvocht en de enzymremmers onwerkzaam gemaakt worden.

Hoewel noten en zaden veel gezonde voedingsstoffen bevatten, zijn ze eveneens rijk aan omega 6 vetzuren, dat is wel een reden om gebruik van noten en zaden te beperken.

Maar dan nu waar het eigenlijk om gaat, het recept voor zure room.

Zure room
 
Zuivelvrij en kokosvrij
Auteur:
Ingrediënten
 • 75 gram zonnebloempitten
 • ½ theelepel zeezout (voor het weken)
 • 1 theelepel milde olijfolie of walnootolie
 • 2 eetlepels citroensap (evt. extra naar smaak)
 • klein snufje zeezout (om op smaak te brengen)
 • optionele ingrediënten*, zie onderstaande notities
Bereidingswijze
 1. Plaats de zonnebloempitten in een glazen pot met deksel, zorg dat er enkele centimeters ruimte boven de pitten over blijft.
 2. Voeg de ½ theelepel zeezout toe en vul de pot aan met water tot enkele centimeters boven de zonnebloempitten. Doe de deksel op de pot en laat de zonnebloempitten 8 tot 12 uur weken.
 3. Giet de zonnebloempitten af in een zeef en spoel ze na met schoon water. Laat de zonnepitten uitlekken en plaats ze in een kleine blender/hakmolen of kom.
 4. Pureer met een blender/staafmixer de zaden samen met citroensap, olie en een klein snufje zout. Mocht de room te dik zijn, voeg dan een eetlepel water toe. Des te sterker de mixer, des te gladder de room zal worden.
 5. Voeg indien gewenst edelgist (hartige variant) of vanille toe (zoete variant) en roer goed door de romige massa. Proef de zure room en voeg eventueel naar smaak wat extra citroensap toe.
Notities
* Voor hartige variant:
- 1 eetlepel edelgistvlokken
Voor zoete variant:
- 1 theelepel vanille extract

Muesli
Receptenruil 5 - kokosmeel wrap

Door Marjolijn

Een gedachte over “Zure room (zuivelvrij, kokosvrij)”
 1. De helft gebruikt als zure room en het restje als basis voor ei-vrije mayonaise ,met mosterd ,milde olijfolie, en wat extra citroensap

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.